Skip to main content

Wake Up!

Sirenes loeien. Het klinkt als het sirenegeluid in een Amerikaanse film. Ik zie zwart witte auto’s aan komen rijden. Huh? Dat zijn de politieauto’s die bij dat geluid horen. Ik ben onderdeel van die Amerikaanse film!
Straks word ik wakker en besef ik dat het maar een droom was.
Maar nee, een goede kneep in mijn arm doet me beseffen dat het realiteit is. Ik leef in Amerika! Dat had ik nooit kunnen bedenken. Ik word blij van de typische gele Amerikaanse schoolbussen, de inmiddels honderden eekhoorntjes die mijn pad kruisten, het zien van de skyline van Atlanta en het me proberen in te leven in de Amerikaanse cultuur. En had mijn fanatieke ‘kijk-toch-eens-in-de-spiegel-! rij-instructeur’ ooit gedacht dat ik nu uit mijzelf vaak in die dingen kijk? Ik zie graag de vele, mooie, imposante trucks naderen.
Wat ben ik blij dat ik mijn comfortzone heb verlaten. Het levert zoveel op! Er zijn pijnlijke momenten geweest bij het nemen van die beslissing. Ik had onder andere namelijk de leukste baan van Nederland, en erg prettig, elke maand een vast bedrag op de rekening. Met pijn in mijn hart heb ik er afscheid van genomen. Maar, als je nooit deuren sluit, zullen er ook geen nieuwe voor je open gaan. Nu, 5 maanden verder, kan ik beamen dat dit het beste was wat ik kon doen. Niet alledaagse ervaringen, bijzondere ontmoetingen met mooie medemensen, jezelf ontzettend tegenkomen en daarvan leren. Ingrediënten die mij nu doen beseffen dat het geluk niet ligt in de zekerheden die ik om me heen verzamelde en had vergrendeld.
‘There is nothing as powerful as a change mind’ hoorde ik laatst. Helemaal mee eens! Waarom vasthouden aan onze eigen ideeën, overtuigingen of veilige omgeving. Waarom niet openstaan voor andere wegen, nieuwe invalshoeken?

Ik weet het. Het biedt ons houvast, we denken dat onze eigen overtuigingen en onze thuisbasis hét fundament is waarop we voort kunnen borduren. Maar beschouw dat eens als een grapje. Ik wil je uitdagen om het anders te gaan doen. Verhuizen naar een ander werelddeel is daar echt niet voor nodig.
Kijk met een andere blik jouw wereld in. Luister eens écht naar het standpunt van een ander, zonder direct in de verdediging te schieten. Misschien zit er iets moois voor je in. Wees nieuwsgierig, verwonder en verbaas je over dingen en laat ze ‘een waarheid’ zijn.

Neem een besluit eens niet op basis van je zekerheid en ervaar wat het oplevert.

Grijp kansen aan die op je pad komen. En zie je ze niet? Creëer ze dan!